Za več info, pomoč ali nakup pokličite 051 423 346

Filtri za vodo – Kdaj in Katerega izbrati

Filtri za vodo

Filtri za vodo

So filtri za vodo sploh potrebni ?

Takšna in podobna vprašanja v zvezi s filtri za vodo si zastavlja mnogo ljudi, saj je to področje o katerem se dosti ne govori, mnenja so različna, prisoten pa je tudi finančni faktor. In če voda nima neposrednega takojšnjega učinka na poslabšanje zdravja, počutja, ali tehničnih težav na objektu, potem je seveda najlažje izbrati opcijo konforta, v tem primeru to pomeni, da se sploh ne pozanimamo kako in kaj na tem področju.

In kakšen bi bil pravilni odgovor na vprašanje ali so filtri za vodo sploh potrebni?

Odgovor bi bil, da je v veliki meri to odvisno od posamezne situacije. Smiselno bi bilo pogledati na stvar iz več vidikov:

Vidne – zaznavne težave z vodo

Najprej se spomnimo in razmislimo, ali sploh zaznavamo kakšne težave v zvezi z vodo. Se nam morda pogosto mašijo mrežice na pipah? Zaznavamo bele lise in obloge na umivalnikih, tuš kabini, umivalniku, pipah ali pomivalnem koritu? Se nam pogosto kvarijo naprave priključene na vodovodno omrežje? Se nam iz neznanega vzroka povečuje poraba električne energije? Postane voda včasih motna? Imamo po tuširanju suho kožo? Morda moramo vodo občasno celo prekuhati, oziroma imamo občasne prebavne težave? Imamo lasten vodovod, kjer nimamo konstantne kontrole nad stanjem vode?

Vse zgoraj naštete težave so takoj zaznavne in opazne, so pa lahko posledica mikrobiološkega onesnaženja vode, vodnega kamna, klora v vodi ali mehanskih nečistoč v vodi.

Nevidne – nezaznavne, ali posredne možne težave z vodo

Pri nevidnih, oziroma ne takoj ali neposredno zaznavnih možnih težavah z vodo obstaja predvsem tveganje za zdravje. Voda lahko vsebuje namreč določene snovi, ki na daljši rok lahko povzročajo določene bolezni, oslabijo imunski sistem, ali kako drugače, lahko tudi posredno, negativno vplivajo na naše zdravje in počutje. Največji problem pri tem je ravno v tem, da morebitne prisotnosti posameznih onesnaževalcev, brez rednih analiz vode, ne moremo zaznati, oziroma jih opazimo šele, ko se pojavijo zdravstvene težave. Gre predvsem za onesnaževalce, oziroma kontaminante kot so klor, vsa možna organska onesnaženja, rakotvorne snovi, hormone, kloroform, trihalometane, PCB, pesticide, azbest, težke kovine, na primer svinec, živo srebro, krom in podobne.

Motnost in nečistoče – rešitev, mehanski filtri za vodo

Morebitne nečistoče v vodi v obliki mehanskih delcev kot so na primer pesek, mulj, rja, blato in podobne, lahko učinkovito rešujemo z mehanskimi filtri za vodo. Zgoraj omenjene nečistoče lahko povzročajo motnost vode, poškodujejo naprave in pipe, zamašijo mrežice na pipah in kotnih ventilih in podobno. Pri takih težavah je najboljša rešitev namestitev mehanskega filtra za vodo pri vstopu v hišo ali stanovanje in na tak način rešimo težavo celostno. Običajno se za take težave uporablja mehanska filtracija 90, 50, 20 ali 5 mikronov, oziroma kombinacija le teh.
Pri tem velja poudariti, da mehanski filtri niso vsi enako strukturirani in posledično tudi različno učinkoviti. Pri večini vseh običajnih filtrirnih vložkov gre za tako imenovano »nominalno filtracijo«, ki ima približno 70% učinkovitost, kar pomeni da prestreže 70% delcev navedenih velikosti v mikronih. Obstajajo pa tudi nadstandardne izvedbe filtrov za vodo, oziroma filtrirnih vložkov, z »absolutno filtracijo«, kar pomeni da zadržijo 99% delcev navedene velikosti v mikronih. (99% učinkovitost)

Kontaminanti – rešitev, filtri za vodo z aktivnim ogljem

Filtri za vodo, oziroma filtrirni vložki na bazi aktivnega oglja, so edini in izredno učinkoviti za odstranjevanje kontaminantov iz vode in se uporabljajo povsod, v različnih napravah za filtriranje vode, od filtrov za vodo, do bolj kompleksnih sistemov za čiščenje vode, kot so reverzno osmozni sistemi, ionizatorji vode in podobno. Oglje ima namreč sposobnost da adsorbira več tisoč različnih kemikalij.
Filtri za vodo, ki poleg aktivnega oglja vsebujejo še patentiran filtrirni medij KDF® 55, pa iz vode odstranjujejo tudi težke kovine kot so na primer svinec, živo srebro, krom, kadmij, arzen in podobno. KDF® 55 ima poleg odlične čistilne sposobnosti, tudi sposobnost antibakterijskega delovanja, podaljša pa tudi življenjsko dobo aktivnemu oglju.
Filtrirnim vložkom z aktivnim ogljem lahko dodamo tudi kapilarno membrano in tako dobimo še bolj fino filtracijo. Tako fino, da iz vode odstrani poleg vsega ostalega tudi bakterije in viruse, zato jih imenujemo tudi mikrobiološki filtrirni vložki.

Vodni kamen in možne rešitve

Problem vodnega kamna lahko rešujemo na različne načine. Sorazmerno učinkovito in poceni je, če v vodo dodajamo polifosfate. Le-ti so povečini v obliki kristalov, ali za bolj precizno in enakomerno doziranje, v obliki prahu. Polifosfati delujejo na način, da kemijsko razgradijo vodni kamen. Dodajanje polifosfatov je sicer dovoljeno, vendar pa podobno kot klor, na dolgi rok, ni najboljše za naše zdravje.

Obstaja pa tudi čisto naravni način boja proti vodnemu kamnu, brez dodajanja kakršnekoli snovi v vodo. S pomočjo magnetnega nevtralizatorja lahko namreč samo spremenimo strukturo vodnega kamna v obliko, ki se ne prijema, oziroma lepi na pipe, umivalnike, tuš kabine in podobno. Ko se voda posuši, na površini ostane le bel prah, ki ga z lahkoto obrišemo z vlažno krpo. Magnetni nevtralizatorji so trajni in ob pravilni namestitvi ne potrebujejo nikakršnega vzdrževanja, niti elektrike za svoje delovanje. Učinkovitost megnetnega nevtralizatorja je do 70%. Odstrani lahko tudi do 30% že nastalih oblog vodnega kamna.

Ker se učinkovitost takega nevtralizatorja lahko zmanjša pri vroči vodi, je optimalna rešitev, da magnetni nevtralizator namestimo takoj za centralnim filtrom ob vstopu v hišo, po potrebi, odvisno od trdote vode, pa pred bojlerjem za toplo vodo namestimo še polifosfatni mehčalec. Tako bomo lahko pili vedno zdravo, hladno vodo in imeli dodatno zavarovan problem vodnega kamna tudi pri topli vodi.

Seveda pa poleg zgornjih, najbolj pogostih načinov zmanjševanja vodnega kamna, obstajajo tudi naprednejši sistemi, na primer Ionske mehčalne naprave, vendar se jih ljudje poslužujejo redkeje, saj sta investicija in vzdrževanje izatno večja.

Kateri filter za vodo izbrati

Kateri filter za vodo izbrati je odvisno od primera do primera, različno. S centralnimi filtri za vodo za celo hišo ali stanovanje, rešujemo lahko probleme z vodo celostno, na celotnem objektu. Taki filtri so ponavadi kombinacija enega ali dveh mehanskih filtrov za vodo, odvisno od nečistoč v vodi in enega filtra z aktivnim ogljem, ter po potrebi še magnetnega nevtralizatorja vodnega kamna. Tako rešimo vse bistvene možne težave z vodo na celotnem objektu. Kar se tiče filtriranja vrhunsko prečiščene vode za pitje, pa je iz tehničnega vidika, to je fina filtracija ki ne dopušča večjega pretoka vode, potrebno reševati problem na samem odvzemu vode, ponavadi je to kuhinja.

Poglej dodatne informacije in ponudbo filtrov za vodo >>>


 

(comments disabled)